31 / Oct / 2022
zalm roken op finse wijze
Zalm roken op een houten planken gebeurt al honderden jaren in het hoge noorden. Door de jaren heen is dit een zeer populaire manier gewonden in Europa.
Benodigdheden:
- Muurikka vuurplaats ( of een anderen met opstaande rand)
- Zalm rook plank
- Vuurhandschoenen
Ingrediënten: ( 4 Personen)
- 500 gram zalm met vel
- 200 gr cream fresh
- 1 bosje Dille
- 1 Citroen
Instructies:
- Wanneer je begint met het roken van de zalm is het aan te raden de houten plank eerst in het water te laten weken. Hierdoor zal de plank minder snel verbranden en geeft het hout meer smaak af.
- Begin met het maken van een goed kookvuur en zorg er voor dat er genoeg kolen liggen wat voor warmte zorgt en een mooie rooksmaak.
- Leg nu de zalm op de plank en klem deze vast aan het hout.
- Plaat de zalm plank nu in de metalen houder op de vuurplaats. Laat de lamp nu rustig roken dit kan wel tot 30 minuten duren.
- Moet het toch wat sneller dan kan de plank wat naar voren gebogen worden om meer warmte te geven aan de zalm waardoor deze sneller zal garen.
Lekker er naast
De zalm smaakt van zich zelf al geweldig en is echt verrukkelijk. Wil je er toch graag wat bij serveren is een saus van cream fresh met dillen en citroen echt een aan rader. Dit recept is ook nog eens gemakkelijk te maken!
Plaats de cream fresh in een bakje en hak de dillen zeer fijn en meng dit goed door de cream fresh. Maak het geheel nu op smaak met citroen peper en zout naar wens.