28 / Nov / 2022
Runder fond
Bruinen fond is de basis voor een hoop sausen en stoofvlees soorten. Door de heerlijke zachte smaak die er af komt, kun je genieten van de lekkerste stoof of saus die je ooit gegeten heb.
Bruinen fond maken op houtvuur
Benodigdheden
- grote kook pan
- Valhal pannen drager of driepoot
- vuur handschoenen
- zeef
- suim spaan
Ingerdenten
- 10 kg runder botten
- 1 kg wortel
- 1 kg prei
- 1 kg ui
- 1 kg selderij
- 10 kruitnagel
- 20 gr tijm
- 4 blaadjes laurier
- 500 gr tomaten pure
- Water
Bereiding
- Bruin de botten in de oven op 225 graden of grill deze op de bbq
- Voeg na 20 min de groenten toe en laat dit 10 min mee garen
- Haal nu alles uit de oven/bbq en plaats alles in een grote kookpan en voeg de tomaten pure toe
- Breng het geheel aan de kook en laat het een paar uur koken
- Haal regelmatig het vet uit de pan met een pol lepel
- Zet het nu op laag vuur en laat nog een aantal uur koken
- Zeef de pan en bewaar het vocht
- Mocht de fond nog niet genoeg op smaak zijn maak het dan verder op smaak met peper en zout
- Als de fond dik genoeg is het klaar om er heerlijke sausen van te maken of om te gebruiken als basis voor stoofvlees of kalfswangen.