28 / May / 2024
Nutella-chocoladebrood uit de Dutch Oven
Een Nutella-chocoladebrood is een heerlijk zoet gebak dat gemaakt wordt door brooddeeg te vullen met Nutella (een bekend merk van chocolade-hazelnootpasta) en vervolgens te bakken tot het goudbruin en knapperig is.
Nutella-chocoladebrood uit de Dutch Oven
Een Nutella-chocoladebrood is een heerlijk zoet gebak dat gemaakt wordt door brooddeeg te vullen met Nutella (een bekend merk van chocolade-hazelnootpasta) en vervolgens te bakken tot het goudbruin en knapperig is. Het resultaat is een brood met lagen smeuïge Nutella binnenin. Soms wordt er ook extra chocolade of noten aan toegevoegd voor een nog rijkere smaak.
Het brooddeeg kan zelfgemaakt zijn of voorgekneed uit een verpakking komen. Het uitgerolde deeg wordt besmeerd met Nutella, opgerold tot een stevige rol, en vervolgens gebakken in de oven. Het eindresultaat is een heerlijk zoet brood dat perfect is als traktatie bij het ontbijt, als snack of als dessert.
Benodigdheden:
- Mengkom
- Dutch Oven
- Bakpapier
- Briketten
Ingrediënten:
- 500 g tarwebloem
- 300 ml lauwwarm water
- 7 g droge gist (ongeveer 1 zakje)
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- Nutella (hoeveelheid naar smaak, meestal 1 tot 1,5 kopjes)
- 1/2 kopje gehakte hazelnoten (optioneel)
- 1 ei (voor het glazuur, optioneel)
Bereiding:
Meng de suiker en gist in het lauwwarme water. Laat het mengsel ongeveer 5-10 minuten staan tot het gist begint te schuimen.
Doe de bloem in een grote kom en voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet hierin het gistmengsel.
Begin langzaam de bloem vanuit het midden met het gistmengsel te vermengen. Blijf roeren tot alles goed gemengd is en er een deeg ontstaat.
Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkoppervlak gedurende ongeveer 8-10 minuten totdat het soepel en elastisch wordt. Voeg indien nodig extra bloem toe om plakken te voorkomen, maar doe dit geleidelijk om te voorkomen dat het deeg te droog wordt.
smeer een royale laag Nutella over het uitgerolde deeg. Strooi de gehakte hazelnoten gelijkmatig over de Nutella.
Rol het deeg voorzichtig op, te beginnen aan de lange zijde, tot een stevige rol. Zorg ervoor dat de naad goed gesloten is.
Vet een Dutch Oven in met boter of olie, afhankelijk van de gewenste korst.
Bak in de voorverwarmde Dutch oven het nutella brood af. ongeveer 20-25 minuten, of tot het brood goudbruin is.