29 / Apr / 2024
lasagne in een dutch oven
Lasagne is een klassiek Italiaans gerecht dat bestaat uit verschillende lagen dunne pastavellen, saus en kaas, meestal gebakken in de oven of Dutch Oven
lasagne in een dutch oven
Lasagne is een klassiek Italiaans gerecht dat bestaat uit verschillende lagen dunne pastavellen, saus en kaas, meestal gebakken in de oven. De basis bestaat vaak uit pastavellen, bolognesesaus (een tomaten-vleessaus), bechamelsaus (een romige saus op basis van boter, bloem en melk) en geraspte kaas.
Het wordt typisch bereid door afwisselend lagen van de pastavellen, saus en kaas in een ovenschaal te leggen. Dit wordt herhaald tot de schaal vol is, waarbij de bovenste laag meestal bedekt wordt met kaas om een knapperige en goudbruine bovenkant te krijgen wanneer het gerecht in de oven gebakken wordt.
Lasagne is een zeer veelzijdig gerecht en je kunt variëren met de ingrediënten, zoals verschillende sauzen, groenten, kazen of zelfs vis of kip toevoegen, afhankelijk van persoonlijke smaakvoorkeuren. Het resultaat is altijd een heerlijk en hartig gerecht, geliefd bij veel mensen over de hele wereld.
Benodigdheden:
Ingrediente:
- 250 g lasagnevellen (ongekookt)
- 500 g rundergehakt (of gehakt naar keuze)
- 2 uien, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 800 g tomatenblokjes (uit blik)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 250 g champignons, in plakjes gesneden
- 2 wortels, geraspt
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 2 kopjes geraspte kaas (bijv. mozzarella of Parmezaanse kaas)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
Verwarm de Dutch oven en de brikketten.
Verhit de olijfolie in een grote pan op het vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak ze tot ze zacht zijn.
Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin is. Voeg dan de champignons, wortels en bleekselderij toe. Bak deze groenten enkele minuten mee.
Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, gedroogde oregano, basilicum, zout en peper toe. Laat het mengsel sudderen op laag vuur gedurende 15-20 minuten.
Neem een Dutch Oven en begin met een dun laagje van het gehaktmengsel op de bodem. Leg hier lasagnevellen bovenop, gevolgd door een laagje bechamelsaus en geraspte kaas. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn, eindigend met een laagje bechamelsaus en geraspte kaas bovenop.
Dek de Dutch ove af met de deksel en bak de lasagne af in de Dutch Oven. Plaats 5 brikette onder de pan e een ring vol op de deksel. Bak de lasagne ongeveer 40 minuten.
Haal de lasagne uit de oven en laat het een paar minuten rusten alvorens te serveren.
Dit recept is voor een klassieke lasagne, maar je kunt altijd variëren met groenten of kaassoorten naar smaak! Eet smakelijk!