16 / Jun / 2022
Dutch oven kopen?
Een dutch oven is een gietijzeren pan die eigenlijk geschikt is voor elke warmtebron. Zo kun je een Dutch oven binnen en buitenhuis gebruiken. Ideaal voor iedere buiten kok die net wat meer wilt als enkel iets simpels maken. Met een Dutch Oven kun je alles maken wat je maar kunt bedenken. Of je nu een soep of stoof wilt maken of een brood of taart wilt bakken. Het kan echt allemaal met een Dutch Oven.
Welke Dutch oven heb ik eigelijk nodig
Voor we gaan kijken wat een Dutch Oven is het belangrijk om te weten wat nu eigenlijk een Dutch Oven is. Eigenlijk is het niets meer als een gietijzeren pan die in mal gegoten wordt waardoor er een pan ontstaat dat uit een stuk metaal gemaakt is. Het voordeel van deze pannen is dat deze geschikt zijn voor het gebruik op elke warmte bron en extreem goed tegen warmte kunnen. Hierdoor is een Dutch Oven de idealenbuitenkook pan voor elk avontuur. Of je nu met vuur, gas, of brikken aan het koken bent met een Dutch Oven kan het allemaal.
Welk merk Dutch Oven is het beste?
Veel mensen denken dat gietijzer gietijzer is. Dit is zeker niet het geval! Er zit zeer veel verschil tussen de soorten pannen en het gebruik er van. Het begint al bij de mal waar de pannen in gemaakt worden. als deze niet van de hoogste kwaliteit zijn en goed afgewerkt zijn zal dit terug te zien zijn in de pannen. Zo zijn de pannen van Lodge heel goed en strak afgewerkt en dat is ook te zien in de prijs. Een goed alternatief voor Lodge is Petromax, Camp-Chef en Valhal. De Pannen van The windmill zijn ook goed en strak afgewerkt. Helaas moeten deze pannen nog wel geseasond worden voor dat deze gebruikt kunnen worden.
Wat kan ik met een Dutch Oven
Wat een Dutch Oven anders maakt als een gewonen kookpan is dat een Duch oven voor elke warmte bron gebruikt kan worden en ideaal is voor het buiten koken. Daarnaast kun je een Dutch oven als een oven gebruiken. Zo is het mogelijk om brood te bakken of een cake. Ook het maken van een heerlijke stoof of het frituren van verse frietjes het is allemaal mogelijk. Daarnaast is de deksel van een Dutch Oven ook nog eens te gebruiken als een skillet. Zo heb je een kookpan en koekenpan in een.
Dutch Oven accessoires
Wanneer je aan de slag gaat met een Dutch Oven merk je dat je hier en daar wel wat accessoires kunt gebruiken. Wanneer je begint met buiten koken zijn er een aantalproductenzeer handig om gelijk mee te beginnen en dit zijn ook de accessoires die veel gebruikt worden. Dit zijn Vuurhandschoenen, Trievet, Lid lifter en een vuurplaats of kooktafel. Met deze basis tools kun jij elk gerecht maken die je maar wilt en hoe je maar wilt.
Verschillende Dutch Ovens
Naast dat Dutch Ovens verkrijgbaar zijn in verschillende maten is het ook mogelijk om de pan te krijgen met of zonder voetjes. De voorkeur licht voor iedereen anders. Het belangrijkste is om je zelf af te vragen wat je met de pan wilt gaan doen. Wanneer je een pan heb met voetjes is het niet mogelijk deze op een kachel te plaatsen. Het voordeel van een pan met pootjes is wel dat deze gemakkelijk boven de brikketengeplaatst kunnen worden. Dit is ook mogelijk met een pan zonder voetjes maar daar is dan wel een trievet voor nodig om de hoogte te creëren.
Onderhoud van een Dutch Oven
Gietijzer heeft de eigenschap om te gaan roesten wanneer deze niet goed in het vet staan. Wanneer de pan veel gebruikt wordt zal de pan uit eindelijk zijn vetlaag verliezen en gaan roesten. Dit is makkelijk te voorkopen/ optelossen door na het gebruik van de pan een klein laagje olie aan te brengen en dit uit te vijven met keukenpapier. Soms is het niet te vorkomen dat de pan roest maar dit is gemakkelijk op te lossen door de pan te seasonen.
Hoe season je een pan?
- Maak de geroeste pan goed schoon met een spons op schoonmaak matje.
- Wanneer de pan zeer erg geroest is gebruik dan bij het schoonmaken azijn en zout.
- Wanneer de meeste oppervlakkige roest uit de pan is spoed dan de pan schoon
- Verwarm de pan op een warmtebron en breng een klein beetje onderhoud vet toe, smeet dit uit met een doek het vet netjes verdeeld is over de pan.
- Herhaal het invetten 2 tot 3 keer.
- Laat de pan afkoelen en de pan is zo goed als nieuw