04 / Jul / 2022
Alles over koken op open vuur
Weer koken als een oermens dat gevoel beleef je wanneer je gaat koken op houtvuur. Naast deze beleving is het ook nog eens gezellig en leuk om te doen.
Wat maakt koken op open vuur nu zo bijzonder
Zo lang de mens weer hoe er vuur gemaakt moet worden wordt er ook op gekookt. Koken op vuur is niet alleen leuk om te doe, het geeft ook nog een magisch gevoel en een hoop gezelligheid en warmte en brengt mensen samen om leuken dingen te doen. Wanneer het vuur brand heb je een live tv waar je heerlijk in weg kunt dwalen en van kunt genieten. Zeker wanneer je dit combineert met het koken op vuur. Denk hier bij aan het bakken van Cake in een gietijzeren Dutch oven. Of het maken van jou favorieten lunch zo als een broodje pulledchicken. Het kan allemaal op een houtvuur en de mogelijkheden zijn echt eindeloos.
Soorten manieren van koken op open vuur
Er zijn honderd en een manieren van koken op vuur. Of dit nu is met een Dutch oven, Skillet een grill rooster of een bakplaat. Het kan echt allemaal. Wat je maar kunt bedenken kun je maken op een kampvuur, natuurlijk wel met de juisten spullen. Daarnaast is het juiste brandstof ook belangrijk. Het koken hoeft natuurlijk niet altijd met hout. Het kan ook met Briketten, Houtkool en natuurlijk gewoon hout. Je eigen houtskool maken kan natuurlijk ook dit proces duurt wel wat langer maar geeft een kolen bed die je niet zo maar van houtskool krijgt. Wanneer je zelf houtkool maakt krijg je een extreem warm kolen bed die donker rood gloeien is echt de moeite om eens te proberen!
Koken met een Rocket stove
Koken op een Rocketstove is een ideale manier van koken op een hout vuur waar je maximaal rendement uit haalt. Door dat een rocketstove een schonen verbranding heeft en zijn eigen gassen verbrand krijg je een extreem warmen vlam waar je weer potten en pannen boven kunt plaatsen. De Rocketstove wordt zo warmt dat hier ook ideaal op gewokt kan worden. Verder is er maar weinig brandstof nodig om deze stove te laten branden.
Koken in een pan op gelijk boven de vlammen
Voor buiten koken heb je niet altijd een pan of skillet nodig. Denk er eens aan om een stuk vlees, vis of groenten boven het vuur te hangen. Zo heb je eigenlijk maar weinig nodig om te kunnen koken. Ideaal als e eens minimaal op pad gaat of er achter komt dat je een pan of skillet bent vergeten. Of een stuk vlees in de kolen leggen wat we ook wel de Cave Man style noemen. Hierbij leg je je vlees recht op de gloeiende kolen om dit te garen. En daarnaast krijgt het vlees ook nog eens een heerlijke smaak van het vuur.